top of page
Search
  • Writer's pictureIne Nijs

Materniteitskoffer - een overzicht

Updated: Mar 13, 2021

Nu de weken (dagen) beginnen te korten tot het moment dat wij onze mini-man mogen ontmoeten, heb ik mij toegelegd op het vullen van de ‘bevallingstas’.

Net als toen ik 37 weken zwanger was van Noah, zette ik vandaag het materniteitskoffertje klaar (om hem destijds nog vier weken te laten verstoffen alvorens Noah zich aankondigde). Of je nu in het ziekenhuis gaat bevallen, of je bent van plan thuis te blijven om je kindje te verwelkomen: het geeft (mij althans) een gevoel van rust dat alles grijpensklaar is voor ‘le moment suprême’.

Ik weet deze keer beter wat ik wél en wat ik niét nodig zal hebben tijdens en na de bevalling. Voor de krultang en wat make-up is er deze keer geen plaats voorzien (had ik écht geen tijd voor), voor een extra stapel body’s voor de baby wél (jezus, baby’s zorgen voor veel vuile was!).

Bij deze een lijstje van zaken die cruciaal zijn om de bevalling én de eerste dagen na de geboorte welvoorzien door te komen – feel free om hem uit te printen en ermee aan de slag te gaan met penstrepen en fluostift.

Een overzicht van wat er in mijn materniteitskoffertje zit...

ALGEMEEN

- portefeuille (met ID + en stickers van je mutualiteit)

- zwangerschapsboekje Kind en Gezin

- gsm + oplader

- sleutels

- camera

- fototoestel

- zacht lampje voor de nachtvoedingen en luierwissels (wij zijn fan dan de BPA-vrije silicone Yumi Yay nachtlampjes van Babymatters!)

- wisselgeld voor de parking

- bevallingsplan op papier (vaak kan je een documentje downloaden op de website van het ziekenhuis waar je gaat bevallen om je wensen of voorkeuren voor de bevalling aan te geven; epidurale verdoving/natuurlijk, knippen/scheuren, ...)

MAMA

- lang t-shirt (om in te bevallen)

- pyjama/nachtjurk (met rits/knoopjes vooraan als je graag borstvoeding wilt geven)

- badjas

- dunne joggingbroek

- slippers en/of dikke sokken

- minstens 6 grote onderbroeken (aanrader: de legendarische ‘Mady’ van de Zeeman!) (nu ook in ‘sexy’ versie te verkrijgen, zo blijkt)

- borstvoedingsbeha (een zachte voedingsbeha zonder beugels is het meest aangename, zeker in de eerste dagen na de bevalling)

- outfit om huiswaarts te keren (keep in mind: waar je aan het einde van de zwangerschap niet in paste, zal nu ook nog niet passen. Je buik heeft nog wat tijd nodig om weg te trekken) (mijn tip: steel een Elle & Rapha trui - met wat magic papa vibes - van je partner en leef daarin tot je terug in de jouwe past :-p) (zie foto)

- donkere handdoek (na je bevalling, en in de weken daarna, verlies je nog veel bloed. Een witte handdoek gebruiken is een absolute no go)

- toiletzak (shampoo, douchegel, tandenborstel, tandpasta, dagcrème, nachtcrème, deo, haarborstel, haarelastiekje,...)

- lippenbalsem (ook handig tijdens de bevalling om schrale lippen van het puffen te vermijden)

-druivensuiker (als opkikker tijdens de weeën)

-flesje water/Aquarius (om tijdens de arbeid van te nippen, en om na de bevalling meteen goed te hydrateren)

-voedzame koeken/repen (ik had ALTIJD honger en dorst na de geboorte van Noah; vooral na de borstvoeding. Ook ‘s nachts kan het fijn zijn om iets te knabbelen)

BABY

- autostoeltje vastgemaakt in de auto

- voetenzak of dekentje voor in de autostoel

- 6 body's (overslagbody’s oftewel ‘body’s met pitsers’ zijn het handigst bij een newborn)

- 6 pyjamapakjes (een paar in de ‘kleinste’ maat, en een aantal in een maatje groter - you never know)

- 2 mutsjes (voor meteen na de geboorte/in de eerste dagen om afkoeling te vermijden)

- 2 paar sokjes

- krabwantjes

- een slaapzak (de allround slaapzak van Ergobaby, bij Babymatters, is ideaal voor nagenoeg alle weersomstandigheden)

- 2 outfits (zacht bloesje + soepel broekje)

- slabbetjes (baby’s kwijlen veel)

- 4 tetradoeken (om te gebruiken bij de borstvoeding, om je kindje in te wikkelen, om het ziekenhuisbedje op te leuken met een eigen touch)

- de eerste knuffel (op de foto: Sweet Gold Harry, knuffel uit 100% natuurlijk katoen, van Elodie Details bij Babymatters)

- tetra washandjes

- badcape

- dekentje

- cadeautje om aan grote broer te geven

AANWEZIG IN ZIEKENHUIS

- luiers

- verzorgingsproducten baby

- thermometer

- kraamverband (na de bevalling verlies je in de weken daarop nog ongeveer een halve liter bloed dat opgevangen kan worden in kraamverband; dit is groter dan normaal maandverband)

- borstcompressen (na de bevalling gaan je borsten gewoonlijk lekken, als ze dat al niet deden tijdens de zwangerschap)

- tepelcrème (om beginnende kloofjes voor te zijn. Ik smeerde na iedere voeding om mijn borsten te kalmeren, kloofje of niet)

THUIS

Thuis heb je in principe alles weer voor de hand, of kan je snel even gaan halen (of laten halen) wat je nodig hebt.

Een gouden tip: voorzie reeds een pak kraamverband. Ik nam na de geboorte van Noah de kraamverbandvoorraad mee van in de ziekenhuiskamer, en schakelde daarna over op maandverband van Yoni (zonder plastic in verwerkt; dat kan gaan irriteren). Later ontdekte ik dat je het kraamverband zoals dat in het ziekenhuis kan kopen in de winkel van De Voorzorg (Zorgbaar).

Thank me later :-)

KRAAMBEZOEK

Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dijken is bezoek op de materniteit op dit moment niet mogelijk (dat lijkt me vooral heel rustgevend voor de kersverse ouders en baby). Toen ik van Noah ging bevallen, namen wij het volgende mee voor kraambezoek:

- cava

- fruitsap

- water

- plastic (cava)glazen

- keukenhanddoek

- Dreft

- sponsje

- suikerbonen

Het inpakken van de bevallingstas is bij deze iets dat definitief van mijn lijstje geschrapt kan worden - hoera!

De tas op de foto is van Elodie Details, te vinden bij Babymatters. Handig als materniteitskoffertje, als luiertas (incl verschoningsmatje en schouderriem) wanneer je op pad gaat met je baby’tje, of als laptop bag.


PS. Hoe klein en schattig zijn al die mini-outfitjes (aahhhhhhh!) ?!

PPS. Het ronde tapijt waar ik op zit, is een machinewasbaar (!) speeltapijt van Elodie Details, matching met de luiertas :-)


1,673 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


Post: Blog2_Post
bottom of page